УНИКАЛНИЯТ ГРАД КАСТОРИЯ
УНИКАЛНИЯТ ГРАД КАСТОРИЯ
Маршрут: Благоевград – Сандански – Кулата – Солун – Верия - Касторя – остров „Свети Ахил” на Преспанското езеро
Дати:
2 дни / 1 нощувки
транспорт: Автобус
цена от: 110 лв.

УНИКАЛНИЯТ ГРАД КАСТОРИЯ
/БЪЛГ. КОСТУР/С ЕЗЕРОТО ОРЕСТИАДА И ОСТРОВ СВЕТИ АХИЛ НА ПРЕСПАНСКОТО ЕЗЕРО

 

12.05-13.05.2018 /събота и неделя/  
Специална промо цена: 110 лв при записване с депозит до 10.04.
 
Пакетната цена включва:
  • Транспорт с комфортен лицензиран автобус
  • 1 нощувка със закуска на блок маса в град Кастория.
  • Пешеходна обиколка –туристическа програма на Кастория.
  • Екскурзия до Остров Свети Ахил в Малко Преспанско езеро.
  • Медицинска застраховка с покритие до 5 000 евро за лица до 65 години
  • Гранични и пътни такси.
  • Представител на агенцията по време на пътуването.
 
Програма на пътуването:
1 ден: Сутринта в 06:00 часа отпътуване от Благоевград /КАТ/  и от Сандански в 7,15 по маршрута: Кулата - Верия – Кастория. Пътува се по скоростната магистрала Виа Егнатия (Е-90). Около обяд пристигаме в Кастория или още някога българският град – Костур, живописен град, удивително наподобяващ на град Охрид. Построен е на полуостров в Костурското езеро - езеро Орестиада/ дълго 30 км/. Повече от 70  на брой стари църкви /от времето на цар Борис/. Еднаква е и архитектурата на старинните къщи, застроени амфитеатрално по хълма, спускащ се към езерото. Настаняване в хотела. След кратка освежителна почивка ще се отправим към пещерата на Дракона с нейните седем на брой малки езера; към красивия манастир „Света Богородица Мавротиса”от 10 век и както всички останали от това време черкви носят белезите на ранния български живописен стил. Ще посетим действащата църква „Свети Архангели Митрополитски”, съхранила портретите на Ирина Комнина и Михаил II Асен. Свободно време за разходка и шопинг из града на кожените изделия /Кастория е един от най-големите, както в миналото, така и днес, производител на кожени изделия и палта. В тази връзка – красиви и елегантни магазини за палта и кожени аксесоари, както и многобройни заведения по брега на езерото са другото изкушение за посетителите му./
По желание вечеря в таверна на брега на езерото или в ресторанта на хотела с музика СД. Нощувка.
2 ден: Закуска. Освобождаване на хотела. Отправяме се към Малка Преспа и остров Свети Ахил, разположен в езерото – островът на цар Самуил. На този остров се намирал легендарният град Преспа, основан от цар Самуил през 10 век; тук била и една от любимите му резиденции. Тук са и руините на един от седемте катедрални храма, градени още от цар Борис, веднага след покръстването му. Именно в този разкошен храм цар Самуил положил мощите на свети Ахил от Лариса за да пази светеца и острова, и българите. В средата на 20 век гръцки археолози при разкопки разкриха и доказаха, че в храма е бил погребан самият цар Самуил, както и неговия син цар Гаврил Радомир. Свободно време за чаша кафе или за обяд в ресторантчето покрай езерото Преспа, предлагащ вкусни местни гозби.
Отпътуване към България. Пристигане в Сандански и  Благоевград  вечерта.
 
Необходими документи: лична карта 
Записването става с депозит от 30 лв.
Цена на вечеря по желание ~ 20 лв.
 
Кастория/Кустур/
Изключително живописен град, разположен върху полуостров на Костурското езеро /Орестиада /, обявено за природен резерват. Град, съхранил в голяма степен своето минало – 74 средновековни църкви, от които 54 са запазени и до днес; калдъръмени улички със старинни къщи, образци на възрожденската архитектура. Привлича с красиви и елегантни магазини и многобройните заведения пръснати по бреговете на езерото. 
 
Остров "Свети Ахил'
Малко островче насред Малкото Преспанско езеро, свързано със сушата с понтонен мост с дължина около километър. Живописни гледки към езерото; съхранени руини на старинни църкви градени още по времето на цар Борис, между които и тази, в която преди години бе открит гробът на българския цар Самуил.