Босна и Херцеговина и Хърватия / Далмация / Дървенград– Етно селище на Емир Костурица ; Сараево; Мостар; Сплит ; Трогир и Вишеград с възможност за круиз по река Дрина

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ

6 дни / 5 нощувки

ТРАНСПОРТ

Автобус

МАРШРУТ

Маршрут: Петрич-Сандански - София – Чачак – Мокра гора – Дървен град – Вишеград- Сараево- Мостар – Сплит – Трогир – Вишеград – София-Сандански-Петрич

ДАТИ НА ОТПЪТУВАНЕ

18.06.2021
Цена от 495 лв.
Дата Цена Запитване
18.06.2021 от 495 лв. Запитване
 
Босна и Херцеговина и Хърватия / Далмация /
Дървенград– Етно селище на Емир Костурица ; Сараево; Мостар; Сплит ;
Трогир и Вишеград с възможност за круиз по река Дрина
 
 Маршрут: Петрич-Сандански - София – Чачак – Мокра гора – Дървен град – Вишеград- Сараево- Мостар – Сплит – Трогир – Вишеград – София-Сандански-Петрич
                          Дата: 28.05.2021 – 02.06.2021    6 дни / 5 нощувки +  закуски +  вечери  
                                                ПРОГРАМА през нощен преход:
 
1-ви ден 28.05.2021 Петрич- Сандански- София – Чачак – Дървенград         
Отпътуване от София в 7.00 ч .  по маршрут  Калотина – Чачак – Дървенград.  В това приказно пътуване до Източна Босна и Херцеговина, Рудо и Вишеград ще прекосим територията на Западна Сърбия - там, където се намира сръбското сърце - историческата област Рашка! Пътят ще ни преведе през Овчаро-кабларска клисура - живописен пролом, речен праг на река Западна Морава. Ще имаме възможност да се насладим на тази природна красота. Продължаване към слънчевия хълм, наречен Мечавник, където режисьора Емир Костурица построил своя Дървенград или още Кустендорф (от немски език - град край река). Прекрачвайки входа на Дървенград ще се озовете в друг свят – свят спокоен, приказен и подреден. В комплекса си има всичко, което ще намерите и в истински град – централен площад, улици, църква, кино, басейн и спа център, фитнес зала, два ресторанта, кафе-сладкарница, бар и дори затвор. Простото им изброяване обаче далеч не може да опише това, което Мечавник всъщност е. А именно – град, в който животът изглежда наистина е чудо! Свободно време да се насладите на атмосферата на чашка кафе и не пропускайте да опитате сочната баклава, която всички вкусили я туристи препоръчват! Преминаване на близката граница с Босна и Херцеговина и пристигане във Вишеград. Настаняване в хотел 3*. Вечеря в ресторанта на хотела . Нощувка.
 
2 ден: 29.05.2021  Вишеград - Сараево – Мостар
Закуска. Отпътуване за столицата на Босна и Херцоговина – Сараево. Този уникален град, където векове наред мирно съжителствали различни религии, допринесли за прозвището му „Йерусалим на Балканите” – град, успял и след войната да съхрани своя „ориенталски” стил и външен вид. Сараево е осеян с тесни улици, по които достигаме до красиви джамии, от които по-известни са: Императорската джамия/ Careva džamija и Гази Хюсрев бей джамия – разположена на едноименния площад, който някога бил важна точка от Пътя на коприната. Интерес представляват като обекти и архитектура: Историческият музей, сградата на Кметството в мавритански стил, Националният театър, Академията по изкуства. Съхранени и до днес православни храмове са: Синагогата Ашкенази, Евангелистката църква, Катедралата на светото сърце на Исус, Православната църква на Светата майка. Свободно време, за да усетите духа на Сараево с безкрайните малки кафенета и уютни ресторанти, които лесно ще откриете по главната търговска улица на Сараево – Башчаршия. Тук ще откриете и много магазини за бижута, за сувенири и дребни сладкиши. Продължаваме към Мостар и настаняване в хотел. Вечеря . Нощувка.
 
3 ден: 30.05.2021 Мостар – Трилж / Хърватия /
Закуска. Опознаване и разглеждане на един от най- красивите градове в Босна и Херцеговина – Мостар , исторически град включен през 2005 г. в списъка на ЮНЕСКО.  Разходка в Старият град прочут със своите автентични турски къщи, пъстроцветните пазари с традиционни занаятчийски изделия и със Стария мост над река Неретва - символ на мира и съжителството на различни културни и религиозни общности. В Мостар се открояват джамията Коски Мехмед паша, Католическата църква Дева Мария и часовниковата кула. Свободно време обяд в малките и колоритни ресторанти на река Неретва или свободно време за разходка из града . Продължаваме за Хърватия и настаняване в колоритното градче Трилж . Вечеря в ресторанта на хотела.Нощувка.   


4 ден:31.05.2021 Целодневна екскурзия до Сплит и Трогир   
Закуска. Отпътуване за Сплит – в Сплит не просто ще се радвате на очарованието на един от най-слънчевите градовe в Европа, възникнал около двореца на римския император Диоклециан и се слял с него, но ще почуствате и сърцето на Далмация, приютило в себе си балканска душевност и италианска “долче вита”. Сплит е град с невероятен чар, отличаващ се с тесни улички и малки площадчета във венециански стил. През 1979 г. Историческото наследство на Сплит е добавено в списъка на ЮНЕСКО. Пешеходна обиколка: останките от двореца на император Диоклециан - считан за един от най-ярките примери на късната римска архитектура; катедралата „Св. Доминус“, позната още като „Св. Дуйе“ – покровител на града; Народния площад,крайморката алея Рива. Свободно време. Отпътуване за Трогир,кацнал на живописно полуостровче , където романската архитектура е в уникална хармония с ренесанса, готиката и барока, напомнящи за времената под венецианска власт. Целият исторически център е съкровище на културата под егидата на ЮНЕСКО. Продължаваме за  Трогир. Пешеходна обиколка на стария град, построен на малко островче, разположено между брега и остров Чиово. Старият град на Трогир е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Най-известните сгради в стария град са лоджията с часовниковата кула, катедралата „Св. Лаврентий”, крепостта „Камерленго“. Връщане в хотела.Вечеря. Нощувка.
 
5 ден:01.06.2021 Вишеград - круиз по изумрудената река Дрина и пешеходна обиколка в града 
Закуска. Отпътуване за Вишеград, който впечатлява със зелените си хълмове и изумрудената река Дрина, криволичеща между тях, привлича голям брой посетители. Заради цвета на реката местните я наричат още и с името „Зеленика”.  Настаняване в хотел. Разходката ни започва от мостът, построен от Синан по инициатива на Мехмед Паша Соколович, родом от района на град Рудо. Мостът на Мехмед паша Соколович е изумителен пример за османската архитектура. Красив и почти вечен, строен през годините от 1571 до 1577 с ангария, събирана от сръбските села наоколо и дори от случайни сръбски пътници, попаднали не на място.
Прочутият мост дал и името на романа на писателя Иво Андрич – Мостът на Дрина. Иво Андрич е любим писател на Емир Костурица и в негова чест той изгражда град от камък, който нарича – Андричград.Градът е красиво разположен на полуостров образуван при вливането на река Ржава в река Дрина и тъй като за направата на града е използван само камък е известен още и с името – Каменград. Свободно време. Следва круиз с корабче по река Дрина, съпътстван от удивителни и впечатляващи гледки към бреговете на реката, към пръснатите рибарски къщички и зелени морави. Корабчето ще ни преведе и през живописно дефиле с дължина 7 км., с зашеметяваща панорама към пътя, по който току що преминахме с автобуса и през живописно дефиле с дължина 7 км., с зашеметяваща панорама към пътя, по който току що преминахме с автобуса и главозамайващата височина, на която сме били погледнато от нивото на реката. Вечеря в ресторанта на хотела с музика. Нощувка.
 
6 ден:02.06.2021  Вишеград  – София – Сандански-Петрич
Закуска. Отпътуване за България и пристигане вечерта.
 
ЦЕНА: 495 лв
ПАКЕТНАТА ЦЕНА ВКЛЮЧВА:
 • Транспорт с комфортен  автобус
 • 5 нощувки със закуски  / 2 нощувка във Вишеград , 2 нощувка в района на Макарска  и 1 нощувка в района на Мостар в хотели 3 * /
 • 5 вечери на меню в посочените хотели    
 • Посещение и туристическа програма в Сараево с местен екскурзовод
 • Посещение на Етно селищe Дървенград на Емир Костурица 
 • Посещение и туристическа програма в Сплит и Трогир
 • Местен екскурзовод в Сплит и Трогир 
 • Гранични  и пътни такси
 • Екскурзоводско обслужване и цялата организация по вашето пътуване
 • Медицинска застраховка с асистънс
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА / по желание/: Входни такси по забележителностите ;
 • Круиз по река Дрина и обиколка на  Вишеград – 25 евро / при минимум 25 туриста /     
 • Градска такса за хотела – 10 евро / общо за всички нощувки задължетелни / ;
 • Чек пойнт в Сплит и Трогир  – 5 евро на човек / задължетелен /