ЮЖНА ИТАЛИЯ И КРАСИВАТА ОБЛАСТ ПУЛИЯ АЛБАРОБЕЛО , МАТЕРА, НЕАПОЛ,ПОЛИНЯНОА МАРЕ, ЛОКОРОТОНДО и ПОМПЕЙ

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ

6 дни / 5 нощувки

ТРАНСПОРТ

Комбиниран

МАРШРУТ

София – Сандански – Бари – Албаробело – Полиняно а Маре – Матера – Локоротондо – Неапол- Помпей – Бари – Игуменица – Сандански – София

ДАТИ НА ОТПЪТУВАНЕ

29.09.2021
Цена от 495 лв.
Дата Цена Запитване
29.09.2021 от 495 лв. Запитване
ЮЖНА ИТАЛИЯ И КРАСИВАТА ОБЛАСТ ПУЛИЯ
АЛБАРОБЕЛО , МАТЕРА, НЕАПОЛ,ПОЛИНЯНОА МАРЕ, ЛОКОРОТОНДО и  ПОМПЕЙ
 
Маршрут : София – Сандански – Бари – Албаробело – Полиняно а Маре – Матера – Локоротондо – Неапол- Помпей – Бари – Игуменица – Сандански – София
29.09.2021 – 04.10.2021   6 дни / 5 нощувки
Пътуване с автобус и ферибот
 
1-ви ден:  София -Сандански – Игуминица  
Отпътуване от София  в 9 ,30 ч .; от Сандански в 12,00 ч; от Петрич в 12:30ч. по маршрут  Солун- Козани- Йоанина за пристанищетоо на Игуменица . Вечерта качване на ферибота за Бари. Нощно пътуване за ферибота за Италия – настаняване на ферибота на дек / възможност за предварителна заявка и доплащане за настаняване в каюта.    
2-ри ден: Бари – Албаробело – Локоротондо- Мартина Франка – Бари  
Пристигане в Бари сутринта. По желание - Отпътуване Албаробело – градът на Трулите. Албаробело е малко градче , сякаш излязло от приказките , известно със своите необичайни постройки , наречени „ трули „ . Малкият град е превърнат в обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО заради необичайните квартали с къщички , наречени Трули. Трулитата са изящно бели, а покривите им често са украсени с фантастични рисувани символи.
Историята на Алберобело е типично италианска: проектиран е с цел да се намалят данъците и да се заблудят властите. Местният феодален владетел, граф Акуавива,използвайки стара традиция ги строи за селяните, които се грижат за горите и обработват земята му. За да се избегнат данъците е било важно мястото където ще живеят селяните да не се клафисицира като населено място. И така са построени трулита като временни постройки, които всеки момент при нужда да бъдат разрушени.
Пешеходна разходка в най-туристическата част на Алберобело - Рионе Монти. Това е най-старата част на града и се намира на хълм с около 1000 трули накацали по него и с около 3000 жители.Свободно време за разходка из колоритните улички.  

 Продължаваме за Локоротондо – един невероятен и забележителен град създаден още през 1194 год.Името му означава „кръгло място“ и произлиза от историческия център в старата част на града, имащ кръгла форма. Старият град е живописно разположен върху хълм, издигащ се в долината Итрия. Локоротондо е известен още като „град на балконите“. Една от най-забележителните сгради в градчето е църквата „Мадона дела Грека“, построена в романски стил още през 12 век. Нейната фасада е украсена с впечатляваща розетка.
Интересно място за разходки в стария център е панорамната улица, която обгражда централната част и предлага страхотни гледки към долината Итрия. Оттам се открива истинска мозайка от полета, лозя, масиви с маслинови дръвчета. Цялата тази картинка е сякаш прободена от стърчащите конусовидни покриви на трулите – характерните за този район къщи.
Следва невероятното градче Мартина Франка – това е една от перлите на Пулия , с лабиринт от тесни улички , барокови фасади и китни балкони. Туристическа пешеходна програма – величествената каменна порта Порта Ди Санто Стефано , Пиаца Рома , където се немира величествения дворец Палацо Дукале .Това някога е бил дворецът на семейство Карачоло, херцози, които ръководили най-славните години на града. Днес в двореца се помещава кметството на Мартина Франка. Свободно време за разходка. Ще имате възможност да се насладите на невероятните вина , който предлага този район , както и типичната италианска храна. Настаняване в хотел в района на Бари .Нощувка.   
3-ти ден: Бари – Матера - Полиняно а Маре – Бари
Закуска. По желание – Посещение на Матера – едно от най- омагьосващите места в света , уникално съчетание на културни традиции и цивилизация. Този уникален град беше европейска столица на културата. Ще се потопим в неговият уникален и неповторим свят с причудливи архитектурни форми. Това е уникално селище, началото си води от времето на Палеолита. Първите му жители са започнали да дълбаят скалите и в тях са направили своите домове. Селището от хаотично пръснати, но еднакви по вид пещери-къщи бързо се разраства и в негов център се превръщат площадът и катедралата. Сред най-популярните забележителности на Матера са скалните църкви, по стените на които още могат да се видят избледнели фрески във византийски стил. Една от най-добрите църкви в Матера обаче не е от скала - Храмът „Сан Пиетро Кавеосо“ е построен на хребет над дефилето. Над нея има още две църкви – „Мадона дел Идрис“ и „Сан Джовани“ в Монтероне, които са свързани с тунел. Свободно време за разходка. Продължаваме към живописното градче Полиняно а Маре – градче „ кацнало на скалите „ , разположено в живописен залив на адриатическото крайбрежие. Толкова красиво и романтично място може да откриете само и единствено тук . Изпъстрено с богенвилии по балконите , привлича погледа на множество туристи. Разходка в старата част на града , из крайбрежния булевард , където да се насладите на невероятни гледки спиращи дъха. Връщане в хотела.Нощувка.        
4-ти ден: Бари – Помпей – Неапол  
Закуска. Отпътуване за Помпей. Разглеждане на античния - възкръсналия град в подножието на Везувий, разрушен в резултат от изригването  на вулкана през 79 г.: Римският форум - център на обществения и политически живот, домовете на помпейските благородници, пивниците и "Къщите на любовта".
Продължаваме за Неапол. Туристическа програма- пешеходна обиколка на монументалния център на Неапол, столицата на област Кампания, основана от гръцки колонизатори: Пиаца Муничипио,  Кралският театър “Сан Карло”, Галерията “Умберто I”, площада и ротондата “Сан Франческо”, Анжуинската крепост, Кралският дворец,, построен през 17 в. за испанските вицекрале.Свободно време. 
Настаняване в хотел в района на Неапол.Нощувка.
5-ти ден: Неапол – Бари – Игуменица  
Закуска. Отпътуване за Бари. Туристическа програма в Бари на основните забележителности на града. Свободно време за разходка. Качване на ферибота за Игуменица / Гърция . 
6-ти ден: Игуменица  – Сандански - София
 Сутринта пристигане в Гърция и отпътуване за България.
 
Цена: 495 лв.        
 
Цената включва:
  • Транспорт с комфортен  автобус /климатик; DVD/;
  • 3 нощувка със закуска в хотел 3 * /2 нощувки в района на Бари и 1 нощувка в района на Неапол /;
  • 2 билета за ферибот Игуменица – Бари – Игуменица 
  • Туристическа програма в Неапол , Бари и Помпей 
  • Пътни, гранични и фериботни такси за автобуса
  • Застраховка ”Медицински разходи и злополука в чужбина”;
  • Екскурзоводско обслужване и водач от фирмата;
Цената не включва: 
  • Целодневна екскурзия до Албаробело , Локоротондо и Мартина Франка – 35 евро /при мин. 25 туриста/;
  • Целодневна екскурзия до Матера и Полиняно а Маре – 35 евро /при мин. 25 туриста/;
  • Градски такси за хотелите – 10 евро общо /задължителни/;
Забележка:  Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти!