Автобусни

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
Продължителност
4 дни / 3 нощувки

Транспорт
Автобус

Маршрут
Сандански - София – Чачак – Мокра гора – Дървен град – Вишеград - Сандански

Цена от 295 лв.
Програма

 

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
ДЪРВЕНГРАД – ЕТНО СЕЛИЩЕТО НА ЕМИР КОСТУРИЦА;
СЕРАЕВО И ВИШЕГРАД С ВЪЗМОЖНОСТ ЗА КРУИЗ ПО РЕКА ДРИНА
 
МАРШРУТ: Сандански - София – Чачак – Мокра гора – Дървен град – Вишеград - Сандански
19.06.2020 - 22.06.2020
4 дни / 3 нощувки +  закуски +  вечери
 
ПРОГРАМА без нощен преход:
1-ви ден Сандански - София – Чачак – Дървенград – Вишеград          
Отпътуване от Сандански в 5,00 ч.; от  София в 7.00 ч. по маршрут Калотина – Чачак – Дървенград. В това приказно пътуване до Източна Босна и Херцеговина, Рудо и Вишеград ще прекосим територията на Западна Сърбия - там, където се намира сръбското сърце - историческата област Рашка! Пътят ще ни преведе през Овчаро-кабларска клисура - живописен пролом, речен праг на река Западна Морава. Ще имаме възможност да се насладим на ази природна красота. Продължаване към слънчевия хълм, наречен Мечавник, където режисьора Емир Костурица построил своя Дървенград или още Кустендорф (от немски език - град край река). Прекрачвайки входа на Дървенград ще се озовете в друг свят – свят спокоен, приказен и подреден. В комплекса си има всичко, което ще намерите и в истински град – централен площад, улици, църква, кино, басейн и спа център, фитнес зала, два ресторанта, кафе-сладкарница, бар и дори затвор. Простото им изброяване обаче далеч не може да опише това, което Мечавник всъщност е. А именно – град, в който животът изглежда наистина е чудо! Свободно време да се насладите на атмосферата на чашка кафе и не пропускайте да опитате сочната баклава, която всички вкусили я туристи препоръчват! Преминаване на близката граница с Босна и Херцеговина и пристигане във Вишеград. Настаняване в хотел Visegrad 3*. Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.
2 ден: Вишеград - круиз по изумрудената река Дрина и пешеходна обиколка в града  
Закуска. Вишеград, който впечатлява със зелените си хълмове и изумрудената река Дрина, криволичеща между тях, привлича голям брой посетители. Заради цвета на реката местните я наричат още и с името „Зеленика”. Разходката ни започва от мостът, построен от Синан по инициатива на Мехмед Паша Соколович, родом от района на град Рудо. Мостът на Мехмед паша Соколович е изумителен пример за османската архитектура. Красив и почти вечен, строен през годините от 1571 до 1577 с ангария, събирана от сръбските села наоколо и дори от случайни сръбски пътници, попаднали не на място.
Прочутият мост дал и името на романа на писателя Иво Андрич – Мостът на Дрина. Иво Андрич е любим писател на Емир Костурица и в негова чест той изгражда град от камък, който нарича – Андричград.Градът е красиво разположен на полуостров образуван при вливането на река Ржава в река Дрина и тъй като за направата на града е използван само камък е известен още и с името – Каменград. Свободно време за около два часа. Следва круиз с корабче по река Дрина, съпътстван от удивителни и впечатляващи гледки към бреговете на реката, към пръснатите рибарски къщички и зелени морави. Корабчето ще ни преведе и през живописно дефиле с дължина 7 км., с зашеметяваща панорама към пътя, по който току що преминахме с автобуса и през живописно дефиле с дължина 7 км., с зашеметяваща панорама към пътя, по който току що преминахме с автобуса и главозамайващата височина, на която сме били погледнато от нивото на реката. Свободно време.  Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.
3 ден: Целодневна екскурзия до Сараево – столицата на Босна и Херцеговина *по желание  
Закуска. Свободно време или целодневна екскурзия екскурзия до столицата на Босна и Херцоговина – Сараево. Този уникален град, където векове наред мирно съжителствали различни религии, допринесли за прозвището му „Йерусалим на Балканите” – град, успял и след войната да съхрани своя „ориенталски” стил и външен вид. Сараево е осеян с тесни улици, по които достигаме до красиви джамии, от които по-известни са: Императорската джамия/ Careva džamija и Гази Хюсрев бей джамия – разположена на едноименния площад, който някога бил важна точка от Пътя на коприната. Интерес представляват като обекти и архитектура: Историческият музей, сградата на Кметството в мавритански стил, Националният театър, Академията по изкуства. Съхранени и до днес православни храмове са: Синагогата Ашкенази, Евангелистката църква, Катедралата на светото сърце на Исус, Православната църква на Светата майка. Свободно време, за да усетите духа на Сараево с безкрайните малки кафенета и уютни ресторанти, които лесно ще откриете по главната търговска улица на Сараево – Башчаршия. Тук ще откриете и много магазини за бижута, за сувенири и дребни сладкиши. Привечер завръщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
 
4 ден: Вишеград  – София - Сандански
Закуска. Отпътуване за България и пристигане вечерта.
 
ЦЕНА: 295 лв. при ранни записвания до 30 август;
След 30 август 340 лв.;
 
ПАКЕТНАТА ЦЕНА ВКЛЮЧВА:
 • Транспорт с комфортен автобус;
 • 3 нощувки със закуски на блок маса в ХОТЕЛ 3*;
 • 3 вечери на меню в ресторанта на хотела;
 • Посещение на Етно селищe Дървенград на Емир Костурица;
 • Гранични и пътни такси;
 • Екскурзоводско обслужване и цялата организация по вашето пътуване;
 • Медицинска застраховка с асистънс;
 
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА /по желание/:
 • Входни такси по забележителностите;
 • Целодневна екскурзия до Сараево с местен екскурзовод – 20 евро /при минимум 25 туриста/;
 • Круиз по река Дрина и обиколка на  Вишеград – 25 евро /при минимум 25 туриста/;    
 • Градска такса за хотела – 7 евро /общо за всички нощувки/;